Taman Burung Kuala Lumpur; Destinasi menarik di ibu kota!!

by Admin Cuti Malaysia on October 8, 2012

in Tempat Menarik di Kuala Lumpur

Lokasi Taman Burung

Destinasi hujung minggu yang Cuti Malaysia fikirkan minggu ni ialah membawa kids jalan-jalan di Taman Burung KL Bird ParkKL Bird Park adalah salah satu taman yang terletak di kawasan Tasik Perdana Kuala Lumpur.  Taman Burung ni juga cukup dikenali sebagai ‘Sangkar Terbang Bebas Terbesar di Dunia’.

Terdapat lebih 200 species burung dari Malaysia dan seluruh dunia di taman burung ini  termasuk nuri, kakak tua, merak, flamingo, kasuari, pipit, bangau, serindit, merpati, enggang, itik dan angsa. Tour Bird Park adalah lebih kurang 2 jam sahaja. Admission fees pun berpatutan, untuk rakyat Malaysia RM25 dewasa dan RM12 untuk kanak-kanak 3 tahun keatas. Waktu operasi pula adalah setiap hari 9.00 am – 6.00 p.m.

Cuti Malaysia recommend betullah Taman Burung Kuala Lumpur ni pada sesiapa yang tercari-cari tempat nak jalan-jalan kat Kuala Lumpur with kids selain dari shopping complex dan theme park. Even kalau nak dibandingkan Taman Burung dengan Zoo Negara, Taman Burung lebih seronok dan exciting lagi berbanding Zoo Negara sebab burung2 di sini dilepaskan dan para pengunjung pasti teruja dengan kejinakan burung-burung di sini. Kids memang dijamin seronok habis di sini.

Taman Burung KL memang berbaloi!!!

Kids will always get excited here :)

One of the thing yang kami sangat amaze tengok merak mengembangkan sayapnya yang cantik dan menghasilkan bunyi bergetar bila dia excited. Jangan kata kids, kami sendiri baru aware behavior merak macam tu, haha!

Taman Burung KL

 

This is really amazing!

Burung-burung kat sini memang sangat jinak dan boleh dikatakan selamba dengan pengunjung-pengunjung. Kita juga bebas memberi makan pada burung-burung di sni, cuma hati-hati jer dengan burung yanga ada atas pokok diatas kepala anda! kami salah seorang mangsanya aiyyaks! Sila bekalkan payung bersama anda untuk mengelakkan ‘tragedi’ ini ok :)

 

Ni yang bahaya ni!

Angsa dan itik di taman burung juga dilepaskan dan sangat jinak, tak agresif tetapi aktif. Anak2 kami siap berkejar-kejaran dengan burung kat sini. Tu yang buat lagi seronok, taklah seperti haiwan2 di Zoo Negara, haiwan asyik tidur, berendam dan bermalas-malasan dalam kandang. Ini antara pics yang Cuti Malaysia sempat abadikan..

Angsa yang dilepaskan. Sporting!

 Species apa ni ya? Merak mungkin ?..

Species Bangau..

 Yang merah pun ada..

Burung-burung di sini makanan mereka adalah betik..

Flamingo..

Ostrich pun tak ketinggalan. Garang ni, hat-hati kerana tudung atau baju anda dia boleh cepit!

Kakak tua pun bijak pandainya berkata2 dan ada tu yang boleh mengajuk cakap kita. Siap ada yang ber’bahasa’ agak kasar, ermm siapalah yang ajar tu ya!

Cantik..

 Yang ini pandai bercakap..

Memang banyak lagi pics yang Cuti Malaysia nak kongsikan. Bird Park memang heaven pada photographer, mengasyikkan heh.. So setelah penat lebih kurang 2 jam didalam, anda boleh refresh di The Hornbill Restaurant & Cafe yang terletak di exit Bird Park, just beside kedai cenderamata, The Peacock Gift Shop.

CutiMalaysia sangat-sangat recommend Taman Burung KL ini sebagai salah satu destinasi hujung minggu yang menarik!

OK keseuruhannya kami sangat berpuas hati dengan lawatan ini. . . Jom cuti2 Malaysia :)

{ 37 comments… read them below or add one }

1 x-po December 8, 2012 at 2:42 am

nanti kalau dh berfamily, baru akan ke sini kot :D

Reply

2 nabila January 25, 2013 at 9:44 am

haha… pergi je ngan family yang dah ada sekarang… best juga kan

Reply

3 nabila January 25, 2013 at 9:44 am

tapi lagi best kalau pergi dengan geng sambil kayuh basikal round2 taman…

Reply

4 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:11 pm

ada geng pergi ramai-ramai memang meriah. cuma nak cari hari cuti tu jek susah

Reply

5 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:13 pm

dapat merapatkan silaturahim dengan family :)

Reply

6 Cikgu Syahir December 8, 2012 at 9:28 am

nak bawak budak-budak datang sini lagi best, asyik pegi waterpark je sampai diorang hitam .he2

Reply

7 x-po December 8, 2012 at 7:44 pm

kat tpt2 camtu la budak2 lagi suka :D

Reply

8 Cikgu Syahir December 11, 2012 at 2:01 am

budak-budak memang suka main. depa belajar melalui proses bermain

Reply

9 nabila January 25, 2013 at 9:45 am

budak-budak memang suka taman-taman ni… lebih-lebih lagi budak lingkungan darjah 1-6.. tak larat nak layan diorang…

Reply

10 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:12 pm

nabila selalu bawak budak ke datang sini???

11 Mat Yo December 11, 2012 at 10:43 am

Macam lagi bagus bawa budak-budak ke sini. Kalau pergi zoo, binatang asyik tidur je..

Reply

12 nabila January 25, 2013 at 9:46 am

haha… memang. zoo bukan semua yang best. kalau binatang yang pelik… memang mengerikan nak tengok

Reply

13 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:14 pm

saya suka tengok panda kalau pergi zoo. comel sangat

Reply

14 Cikgu Syahir December 11, 2012 at 12:02 pm

binatang kat zoo asyik makan jek sampai tertido. :)

Reply

15 nabila January 25, 2013 at 9:48 am

orang yang jaga zoo terpaksa lah buat begitu daripada binatang2 ganas mengganas nanti… bahaya kepada pelawat

Reply

16 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:15 pm

binatang tu letih tu buat aktiviti waktu malam, hehe

Reply

17 Mat yo December 17, 2012 at 10:57 pm

Haritu lalu area taman burung.. ingat nak masuk, tapi time tu hujan renyai2. Mungkin lain kali saja.

Reply

18 Cikgu Syahir December 17, 2012 at 11:35 pm

musim hujan sekarang ni. Sediakan payung sebelum hujan . hehe

Reply

19 nabila January 25, 2013 at 9:49 am

musim hujan tak seronok nak berjalan-jalan… sejuk..

Reply

20 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:16 pm

kena bawak payung la. kalau musim panas pon terlalu panas pulak. lau mendung ok la. he

Reply

21 zeemarlina January 17, 2013 at 1:37 pm

mesti bwk anak dtg sini…macam menarik je sure anak-anak terhibur..

Reply

22 Cikgu Syahir January 17, 2013 at 8:32 pm

anak2 kecil suka burung, saya dulu masa kecil suka g zoo jugak :)

Reply

23 nabila January 25, 2013 at 9:50 am

elok bawa diorang jalan-jalan sambil mengenal jenis-jenis burung..

Reply

24 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:16 pm

ya . pembelajaran secara tidak formal berlaku. budak-budak lebih mudah faham

Reply

25 zeemarlina January 22, 2013 at 10:57 am

untuk pemegang mykad boleh masuk bird park ni dengan hanya RM1 sempena hari wilayah..tak sure hingga end of feb atau untuk 1hb feb sahaja..

yang pasti kalau 1hb feb je melepas la sebab warga selangor kerja..

Reply

26 Cikgu Syahir January 23, 2013 at 7:05 am

ada promotion ker?? murah nya masuk rm1 jek.

Reply

27 admin January 23, 2013 at 9:11 am

Memang betul 1 feb sahaja

Reply

28 Cikgu Syahir January 23, 2013 at 12:20 pm

tak sempat la den nak mengejarnya. huhu

Reply

29 nabila January 25, 2013 at 9:51 am

lorh… kenapa 1 hari je… tak sempat nak pergi.. kene tunggu promotion lain kali la plak…

Reply

30 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:17 pm

jangan risau . lain kali akan ada juga promosi hebat macam ni

Reply

31 Cikgu Syahir January 23, 2013 at 7:16 am

murah nya ada promotion. lau dekat dah lama pegi

Reply

32 zeemarlina January 23, 2013 at 9:53 am

buat-buat la dekat cikgu…kekeke

Reply

33 Cikgu Syahir January 23, 2013 at 12:20 pm

buat-buat dekat bole jek. tapi kena ada cuti la zee. :p

Reply

34 nabila January 25, 2013 at 9:52 am

haha…buat-buat dekat je. hari minggu nanti naik la kl..

Reply

35 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:18 pm

tunggu hari minggu yag lain clear punya . turun KL terus dari utara :)

36 zeemarlina January 25, 2013 at 12:08 pm

alamak…warga selangor kerja la..

Reply

37 Cikgu Syahir January 25, 2013 at 8:17 pm

tunggi cuti lain kali la zee. sabor jela

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: